Συντελεστές: Σ. Ανεζίρη

Χρονολογία Έναρξης: 2020

Σημαντικό ρόλο στην μελέτη της ιστορίας του αρχαίου ελληνικού κόσμου έχουν οι επιγραφές και οι πάπυροι. Οι δημοσιεύσεις των επιγραφών και των παπύρων είναι διάσπαρτες σε διάφορα συντάγματα (corpora) και επιμέρους βιβλία που αφορούν ευρύτερες ή επιμέρους περιοχές και θέσεις. H μεγάλη διασπορά και η έλλειψη οργάνωσης των επιγραφικών και παπυρικών εκδόσεων καθιστά αναγκαία την ύπαρξη ενός εργαλείου για τη βιβλιογραφική ενημέρωση ερευνητών, φοιτητών και του ευρύτερου κοινού.

Αυτή την ανάγκη προσπαθεί να καλύψει ο ελεύθερα προσβάσιμος χάρτης, στον οποίο καταγράφονται ανά περιοχές και θέσεις οι δημοσιεύσεις των επιγραφών και των παπύρων στον ευρύτερο χώρο της Aνατολικής Mεσογείου. Mεμονωμένες δημοσιεύσεις (σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους) καταγράφονται μόνο όταν απουσιάζουν συγκεντρωτικές δημοσιεύσεις ή όταν σημαντικές επιγραφές και πάπυροι έχουν δημοσιευτεί μεταγενέστερα από αυτές. Περαιτέρω μεμονωμένες δημοσιεύσεις επιγραφών και παπύρων κατά περιοχές ή θέσεις μπορεί κανείς να αναζητήσει μέσω του Supplementum Epigrαphicum Graecum και του Heidelberger Gesamtverzeichnis der Griechischen Papyrusurkunden Ägyptens αντίστοιχα. Aρχαίοι δήμοι, κώμες και σύγχρονα τοπωνύμια περιλαμβάνονται στις θέσεις μόνο εφόσον διαθέτουν αυτόνομη δημοσίευση επιγραφών. Eξαίρεση αποτελεί η Aίγυπτος, όπου κώμες και σύγχρονα τοπωνύμια συμπεριλαμβάνονται στις θέσεις όταν έχουν σημαντικό αριθμό παπύρων ή/και επιγραφών.

Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνονται 965 διαφορετικές θέσεις επιγραφών και παπύρων συνοδευόμενες από 2.050 βιβλιογραφικές εγγραφές.

Συντελεστές

 

Συντονιστής